Gaps Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Aşamaları

Zayıflamak isteyen ve farklı diyetler denemek isteyenlerin Gaps diyeti nedir? Konusunda detaylı şekilde bilgi sahibi olması gerekir. Çünkü diyette nelerin yenip nelerin yenilmeyeceği ve kalori alımının nasıl olması gerektiği oldukça önemlidir. Bu nedenle bazı gıdalardan uzaklaşıp bazılarına ağırlık verilmesiyle bu diyet uygulanır. 

Gaps diyetini sadece zayıflamak üzere yorumlamamak ve bazı hastalıklara da iyi geldiğini bilerek yapmak gerekir. Bireylerin tahılları ve tahıl ürünlerini, pastörize olan süt ürünlerini, rafine karbonhidratları, nişastalı sebzeleri yememeleri gerekir. Sıkı şekilde yapılan bu diyette bu gıdalardan ve daha hangi gıdalar yasaksa onlardan uzak durması önemlidir. 

Gaps diyeti bağırsak duvarını iyileştirmek ve kişinin psikolojik olarak da rahatlamasını sağlamak adına oldukça faydalıdır. Hayvansal gıdalara daha çok ağrılık verilerek yapılan bu diyette birçok noktaya dikkat etmek ve kimler için uygun olduğuna bakmak gerekir. Psikolojik ve nörolojik olarak birçok hastalığın altında yatmakta olan bağırsak hastalığına da bağlı  olarak bunun iyileştirilmesi amacıyla geliştirilmiştir. 

Gaps Diyeti Nasıl Yapılır?

Gaps diyeti aşama aşama yapılmakta ve bunun işçin kişilerin her biri aşama hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Gaps diyeti nasıl yapılır? Konusunda ilk olarak 6 aşama olduğunu bilmek önemlidir. Burada kişilerin her aşamayı layıkıyla yapması ve sabırlı davranması önem arz eder. İlk aşama olarak giriş aşamasında kişilerin belirli olan sağlık sorunlarını yaşaması halinde bir diğer aşamaya geçmesi sakıncalı olur. 

Burada ishal, gaz, kabızlık, şişkinlik ve karın ağrısı gibi sorunlar görülebilir. Kişiler sindirim sisteminde herhangi bir aksaklık ya da bozulma yaşarsa diğer aşamaya geçmemelidir. Peki Gaps diyeti aşamaları nelerdir? Konusunda şu şekilde sıralama yapmak mümkün olur:

Gaps diyeti aşamaları nelerdir?

Gaps diyeti aşamaları

  • Gaps Diyeti Aşama 1

İlk aşamada diyetin ana etkenleri ve yenmesi gereken yiyecekler bellidir. Bunun dışında herhangi bir ürünün yenmesi halinde diğer aşamaya geçilmesi mantıklı olmaz. Bu nedenle ilk aşamada ne belirtilmişse buna göre beslenmek gerekir. İlk aşamanın ana ürünleri ise iyi pişmiş sebzeler, ev yapımı olan kemik suyu, haşlanmış et ya da balık, fermente edilmiş sebze sularıdır. Bunlara ek olarak yoğurt ya da kefir gibi probiyotikler, o-peynir altı suyu gibi yiyeceklerde tüketilebilir. Çiğ ballı zencefil ya da papatya çayı, arıtılmış su da tercih edilir. 

  • Gaps Diyeti Aşama 2

İlk aşamanın yerine getirilmesi halinde 2. Aşamaya geçilmektedir. Bu nedenle ilk aşamanın eksiksiz şekilde yerine getirilmesi gerekir. Burada ham organik yumurta sarısı, ev yapımı olan tereyağ, et ya da sebzeyle yapılan güveç, fermente balık bulundurulmalıdır. 

  • Gaps Diyeti Aşama 3

Diğer aşamaların tamamlanması halinde diyetin 3. Aşamasına geçilebilir. Bu aşamada ise avokado, GAPS krep, lahana turşusu ya da fermente sebzeler, sahanda yapılan ev yapımı ördek yağı ya da kaz yağı ile yapılan yumurta. Probiyotik takviyeleri alınabilir. Bu durumda 2. Aşama daha fazla hayvansal ürün içerdiği için her birinin eksiksiz ve tam da ölçüsünde yenilmesi gerekir. Bu nedenle hayvansal gıdalardan herhangi birine alerjisi olan kişilerin kesinlikle doktora başvurması gerekir. 

  • Gaps Diyeti Aşama 4

Kişiler diyetin her bir aşamasında oldukça titiz davranarak hiçbir öğünü ya da ürünü kaçırmamalıdır. Aşamalarda yer alanın aksine belirtilen yiyecekleri yemek önemlidir. Bu yüzden GAPS diyetinde neler yenmesi gerekir? Konusunda kişilerin her şeyi öğrenmesi gerekir. Burada kavrulmuş ya da ızgara olan et, soğuk sıkım yapılan zeytinyağı, GAPS muzlu süt, GAPS ekmeği gibi yiyecekler yenilmelidir. Taze sıkılmış olan havuç suyu da aynı şekilde bu şamada yenilebilir olan ürünlerdendir. 

  • Gaps Diyeti Aşama 5

Bu aşamada pişmiş elma püresi, taze sıkılmış olan meyve suyu, marul ya da soyulmuş olan salatalık gibi çiğ sebzeler tüketilir. Bu aşamada en çok sebzelere ve taze olan meyve sularına ağırlık verilir. Önemli olan sebzelerin çiğ ve taze olmasıdır. Bunların öğünler açısından düzenli ve dengeli şekilde tüketilmesi önem arz eder. 

  • Gaps Diyeti Aşama 6 

Diyetin 6. Ve son aşamasında ise çiğ soyulmuş elma, çiğ meyve, kurutulmuş meyveler ile tatlandırılan unlu mamuller tüketilir. Bu aşamada kişilerin eksiksiz şekilde son aşamaya kadar gelmesi önemlidir. Çünkü diyetin en ufak şekilde bozulmaması adına diyet listesinin içine herhangi bir artı ürün girmemelidir. GAPS diyeti yasaklı yiyecekler konusunda ise birtakım ürünleri ve gıdaları sırlamak mümkün olur. 

Şeker ve yapay olan tatlandırıcılar, pirinç, buğday ve mısır, yulaf gibi gıdalar, süt, fasulye, kahve, soya, koyu çay da tüketilmemelidir. Aynı zamanda alkolde yasak olmakla beraber yetişkinler arada bir bardak şarap içebilir. İşlenmiş ve paketlenmiş olan gıdalardan uzak durulmalıdır. 

Kimler GAPS Diyeti Yapabilir? 

Konusunda kişilerin ilk olarak bir doktora danışması gerekir. Oldukça sıkı bir diyet olduğu için sağlıksal açıdan da kişilerin rahatsız olması ya da farklı hastalıklara yol açmaması önemlidir. Ancak burada belirli hastalıkları olan kişiler bu diyeti yapabilir.

Akne, alerji, demir eksikliği, anemi, çölyak ve bellek problemleri olanlar bu diyeti uygulayabilir. Bağırsak sorunu için geliştirilmiş olan bu diyetin bu hastalıklara iyi geldiği de belirtilir. Kişilerin yine de doktoruna danışıp v bu diyet içeriğini en iyi şekilde bilip diyete başlaması tavsiye edilir. 

Diyet yapmak her zaman kendi başımıza uygulayabileceğimiz bir olgu olmadığını unutmayalım. Mutlaka bir diyetisyen veyahut hekim görüşü ve desteği alarak diyet yapmanın en doğrusu olduğunu unutmayın.

Bir başka yazımızda görüşmek ümidiyle. Hoşça kalın.

Yüz Gerdirme Ameliyatı Kalıcı Mı?

İlginizi Çekebilir:Heykeltraş Zayıflama Nedir?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Canan Karatay'ın Hashimoto Diyeti İle Sağlıklı Yaşam
Canan Karatay’ın Hashimoto Diyeti İle Sağlıklı Yaşam
gaps diye
7 Günlük Glutensiz Diyet Listesi
Prolaktin Yüksekliğinde Yenmemesi Gerekenler
Prolaktin Yüksekliğinde Yenmemesi Gerekenler
Zor Kilo Verenler İçin En İyi Diyet Listesi
Zor Kilo Verenler İçin En İyi Diyet Listesi
Heykeltraş Zayıflama Nedir?
Heykeltraş Zayıflama Nedir?
Glutensiz Diyet ile Kaç Kilo Verilir?
Glutensiz Diyet ile Kaç Kilo Verilir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ruj V Oje | © 2023 | cobanov dev instagram | Sevgiliye Hitap Kelimeleri Arapça